צילום: דודו אדרי
מסעדות הקוסקוס המומלצות במרקש
טיול למרוקו חייב לכלול גם טיול במרקש. וביקור במרקש חייב לכלול קוסקוס. אז הנה לכם רשימה קצרה של כמה מהמקומות הטובים לאכול בהם קוסקוס, מלווה באזהרה קטנה – אחרי שתאכלו קוסקוס במרקש, לא תוכלו לאכול אותו יותר באף מקום אחר – אבל אם אתם בכל זאת רוצים לנסות דאגנו לכם גם למתכון בסוף הכתבה. נא לא להביא סכו”ם.
מסעדת דאר יקוט
השמועה על מסעדת דאר יקוט האלוהית כבר הגיעה לידי תיירים רבים המעוניינים ליהנות ממיטב האוכל במרוקו. ועדיין, לא כדאי לכם לפספס אותה. אל תטרחו לבקש ולקבל תפריט. פשוט אמרו להם אם במקרה אתם צמחונים, ותנו למלצרים לפנק אתכם. האוכל כאן מדהים – פסטייות ממולאות, כדי חרס ענקיים בהם בושלו חלקי טלה בחמאה, טג’ינים של עוף בלימונים ועשרות סוגים של סלט. הקוסקוס במקום פשוט אלוהי. כל הטבחיות בדאר יקוט הן נשים. יושבות ומפוררות סולת כמו מחפשות גרגרי זהב באדמת הנהר, מוזגות בנדיבות חמאה לבשר ומביאות לשולחנכם צלחות ענק, כאילו שאתם הנכדים שלהן.
79, Derb Sidi Ahmed Soussi / Bab Doukkala
כיכר ג’מע אל פנה
לב לבה של מרקש והכיכר הכי תזזיתית שתוכלו להעלות על דעתכם. דלגו מעל קורא בקלפים, התחמקו ממבטו של נחש מרקד, סרבו (או הסכימו) לציור חינה ופלסו את דרכם לפאה הצפונית של הכיכר. תמצאו שם מספר דוכני קוסקוס (לצד דוכנים המוכרים תבשיל חלזונות שיש הנשבעים שהוא מעדן אמיתי). אין טעם להמליץ על אחד ספציפי – כולם טעימים, ומגישים קוסקוס טלה באווירה שהיא ההפך הגמור לדאר יקוט.
מסעדת אל פסיה
מסעדת אל פסיה חורגת מעיצוב ואווירת האלף לילה ולילה של מרבית המסעדות המרוקניות המסורתיות. כאן העיצוב אוורירי ומערבי יותר, והקהל גם כן. זה לא אומר שהם לא מגישים קוסקוס לא מהעולם הזה. כאן כן אפשר להזמין מתפריט, ולפיכך גם אפשר להצליח לסיים את הארוחה בלי לפתוח כפתור במכנסיים. אחרי שתטעמו מהקוסקוס, אל תוותרו על הקינוח המשובח שלהם – פסטייה חלב בניחוח שקדים.
55 Boulevard Zerktouni, Guéliz
מסעדת לה פונדוק
נאמנים לרוח הכתבה, גם במסעדת לה פונדוק מגישים קוסקוס נהדר. אבל מה, מגישים כאן גם אוכל צרפתי ואיטלקי משובחים, בעיצוב שהוא כל כולו שיק אירופאי. כי יש בינינו כאלה שצריכים הפסקה מכל הטוב הזה, לשבת בשקט עם גוש שוקולד מריר בשמנת ושקדים וכוס יין משובח ולהיאנח מעט.
55 Souk Hal Fassi, Kat Bennahïd, Medina
יחד עם נעלי בית, תיקי עור מדהימים, קופסאות מעוטרות וכלי בית, אתם יכולים לחזור ממרקש עם כמה טיפים נהדרים ומתכונים מצוינים מהמטבח המרוקני. לא חסרים בעיר מקומות לימוד (רובם בצרפתית בלבד), אבל אחד המצוינים הוא Souk Cuisine, המנוהל על ידי הולנדית חביבה שעקרה לכאן לפני שנים רבות. הלימודים נערכים בשפה האנגלית, בריאד (בית הארחה מסורתי) ישן וחביב עם חצר פנימית מקסימה. היא תלמד אתכם איך לתבל, תלווה אתכם בשוק כשאתם קונים שמן ארגן וכמון, ותסביר לכם את כל רזי הטאג’ין, אבל שני דברים היא לא תוכל לעשות: האחד, ללמד אתכם איך מכינים מאכל מרוקאי בלי ללכלך חצי מהכלים במטבח. השני – מה באמת ההבדל בין פלפלצ’ומה לסחקה.
Zniquat Rahba, Derb Tahtah 5; 212-673-804-955;
אז איך מכינים קוסקוס?
לא ניכנס כאן לענייני המרק. כל אחד יכול להמציא מתכון משלו – עם או בלי עוף, הרבה או מעט כרוב. כמון, או כמון וכורכום. החשובים באמת הם גרגרי הסולת העדינים העושים את המנה הזו לכל כך מופלאה. מערכת על השולחן הוציאה ספר בישול נהדר, “המטבח המרוקאי”, שם מסביר השף גיא פרץ איך להכין את המעדן הזהוב הזה, אחד לאחד: “… הדרך הטובה ביותר ללמוד להכין קוסקוס היא לעמוד ליד בשלנית מנוסה ולחקות את פעולותיה. קצת קשה להסביר במילים את התהליך של יצירת הפירורים העדינים באמצעות ניפוי, שפשוף וגלגול של הסולת. בכל זאת כדאי מאוד להתמסר למלאכה המרגיעה הזאת. הציוד הדרוש: נפת רשת, קערה גדולה (עקרות הבית המרוקאיות מתעקשות על קערות פלסטיק) וסיר אידוי כפול (קוסקוסייר). ישנם מתכונים, שבהם הקוסקוס מתבשל מעל נוזל ארומטי. כאן מדובר בקוסקוס בעל טעם בסיסי, שמתבשל על מים, כדי שיתאים למגוון שימושים”.
חומרים ל-4 מנות:
- 1 ק”ג סולת
- 2 כוסות מים
- מלח
- 1/2 כוס שמן קנולה או תירס
מניחים סולת בקערה גדולה ועמוקה. ביד אחת מתיזים מעט מים על הסולת, מה שגורם לה להתחבר לגושים, ואז מסובבים-מעסים-מפוררים את הגושים, תוך כדי התזה של עוד מים (בסך הכל משתמשים בשלב הזה בכוס מים אחת). ממשיכים את התהליך עד לקבלת פירורים ללא גושים גדולים. מנפים את הפירורים דרך נפה, כדי לעדן אותם ולהבטיח גודל אחיד. חוזרים על התהליך של גלגול-סיבוב-עיסוי תוך כדי הוספה הדרגתית של כוס מים נוספת. מנפים שוב. עכשיו הקוסקוס מוכן לבישול. יוצקים מים לחלקו התחתון של סיר האידוי ומביאים לרתיחה. מניחים את הקוסקוס בחלק העליון, מכסים ומאדים כחצי שעה. מורידים מהאש ומנפים שוב. מוסיפים מלח לפי הטעם ו-1/2 כוס שמן ומאדים שוב כחצי שעה. מאחסנים בכלי אטום עד יומיים או מקפיאים.
מתכננים טיול במרוקו? לחצו כאן למידע שימושי למטייל במרוקו
טיול שורשים למרוקו
השילוב של חיבור לשורשים עם טיול חוויתי הופך לאטרקציה מבוקשת. נוסעים למרוקו? היכנסו למדריך שלנו לאתרי היהדות הבולטים במרוקו.
אתרים מומלצים במרקש
מרקש היא עיר ממגנטת, שקל מאוד להישבות בקסמה. טיול במרקש לא יסתכם לעולם במראה עיניים פשוטו כמשמעו, כי מאחורי כל מרצפת וקיר, אם בכיכר העיר ואם ברובע היהודי, אם בארמונותיה ואם בגניה המרהיבים – נמצא סיפור מרתק.
אתרים נבחרים במרוקו
איפה כדאי לבקר במרוקו? לפניכם מידע על האתרים המעניינים ביותר במרוקו, מרכס האטלס הגבוה ועד למראקש הרבגונית.
עשרה דברים מעניינים שכדאי לדעת על מרוקו
למרוקו היבטים שונים ומגוונים – האנשים, ההיסטוריה, התרבות המיוחדת, המבנה הגיאוגרפי ואוצרות הטבע הופכים אותה ליעד מרתק ומיוחד במינו. אספנו עבורכם עשרה דברים מעניינים שכדאי לדעת על מרוקו.
דברים שחשוב לדעת לפני שנוסעים למרוקו
נוסעים למרוקו? היכנסו וקיראו כל מה שחשוב לדעת החל מהטיסה, המטבע, מזג האוויר ועד לאוכל ולאתרים מומלצים.