דת ביפן - יש חיה כזו?
יפן היא ארץ מיוחדת, והגישה כלפי דת ביפן מיוחדת לא פחות. מהן הדתות המרכזיות במדינה ואיך הן חיות יחד בהרמוניה? איך ניתן להבחין בין מקדשי שינטו למקדשים בודהיסטים, וכיצד החילוניות והסינקרטיזם משולבים בחיי היום יום של היפנים? על כל אלה בכתבה שלפניכם.
הגישה לדת ביפן – סובלנות היא שם המשחק
כל מי שיגיע ליפן, אם עצמאית ואם במסגרת טיול מאורגן ליפן, יתוודע במהרה למאפיין העיקרי ביחסו של העם היפני לדת – הסובלנות. מלבד העובדה שביפן ישנה הפרדה מוחלטת בין דת למדינה, הרי שגם שתי הדתות המרכזיות, השינטו והבודהיזם, מאופיינות בסובלנות רבה, הן כלפי מאמיניהן והן אל מול דתות ואמונות אחרות. הדת ביפן מעניקה הרבה – טקסים, אלים, מקדשים, תפיסות חיים ועוד, ומאידך כמעט ואינה מגבילה בדבר. כתוצאה מכך שהדתות לא מבוססות על אמונה באל אחד, שנותן שכר על מעשים טובים או מעניש על חטאים, הבחירה וחופש הפעולה הינם נרחבים. בהתאם לכך, ניתן למצוא ביפן הכל מכל וכל – חילונים, בודהיסטים, מאמיני שינטו ואלים, וכן אנשים רבים שדוגלים בסינקרטיזם, המאופיין בגמישות ובעירוב בין דתות ואמונות. בהתאם לכך, לא נדיר כלל לפגוש ביפן במאמיני שינטו שחוגגים את חג המולד הנוצרי. לנו זה ייראה מוזר, ואילו הם כלל לא יבינו על איזו “סתירה” אנחנו מדברים.
השינטו – דרך האלים
השינטו, דתם של רוב תושבי יפן, הינה כינוי כולל שניתן לכל המסורות הפגאניות של יפן העתיקה. בעבר, לכל איזור ביפן היו אלים משלו, ורק עם כניסת הבודהיזם במאה ה-5 לספירה, עלה הצורך לאגד את שלל האמונות לשם אחד שמשמעו – דרך האלים. השינטו היא דת טבע, שאין לה מייסד, היסטוריה, כתבי קודש, מצוות או חוקי מוסר. היא מבוססת על הסגידה ל”קאמי”, 8 מיליון אלים שנמצאים בכל מקום ובכל דבר – בצומח, בחי ובבני האדם. האלה הראשית, המהווה מקור לכל האלים היא אלת השמש. בניגוד לדתות קדומות אחרות בעולם, דת השינטו שרדה עד לזמן המודרני – זאת הודות לגמישות ולסובלנות שלה כלפי דתות אחרות, שנהגו בה באופן דומה. מדובר בדת ששמה דגש על אהבת הטבע, שמירת הגרעין המשפחתי, הקפדה על אסתטיקה וניקיון. מאמיני השינטו מונחים לחיות חיים פשוטים בהרמוניה עם הטבע ובני האדם.
הבודהיזם – הדרך להפסקת הסבל האנושי
הבודהיזם הגיע ליפן אלף שנים לאחר שגובש ע”י גאוטמה סידהרתא. תחילה היה שנוי במחלוקת, כאשר חלק מהעם היפני קיבל אותו וחלק אחר התנגד לו. לאורך השנים היו תנועות שניסו למגר את הבודהיזם לשווא. עם הזמן הוא השתרש, צבר קהל מאמינים גדול, וכיום יש לו מעמד חשוב ביותר ביפן. הבודהיזם, המבוסס על הדרכותיו של גאוטמה מייסדו, נועד להפסיק את הסבל האנושי באמצעות הגעת האדם להארה (בודהה = זה שהתעורר). דת זו אינה דורשת אמונה באל אחד או מספר אלים, אלא דוגלת בהליכה בדרך אינדיווידואלית דרכה מגיע האדם להגשמה. בבודהיזם מושם דגש על עקרונות מוסריים המנחים שלא לפגוע בשום דבר חי. אם תשאלו בודהיסט יפני איך זה מסתדר עם כך שהוא אוכל בשר ודגים, הוא יענה שמותר לאכול בעל חיים אם לא הרגת אותו בעצמך או שלא הרגו אותו במיוחד עבורך. גמישות, כבר אמרנו?
חיי היומיום של היפנים – בין חילוניות לסינקרטיזם, וגם הרוחות פועלות בשטח
רוב היפנים נעים בין החילוניות, המאפיינת אחוז גבוה באוכלוסייה, לבין הסינקרטיזם, המאופיין במיזוג אמונות ודתות שונות. במהלך השנים נוצר שילוב הרמוני וטשטוש גבולות בין השינטו והבודהיזם, עד כדי כך שחגיגת לידתו של אדם נערכת לרוב במקדש שינטו, בעוד מנהגי הקבורה הינם בסגנון בודהיסטי. כמעט לכל אדם יפני יש בבית מקדש בודהיסטי קטן לזכר קרוביו המתים, ומאידך תמצאו בבית העסק שלו סממנים מדת השינטו כמו פסלון של חתול ה”מנקי נקו” כנגד עין הרע. החתונות נחגגות לרוב בסגנון השינטו אך יש גם זוגות שמתחתנים בכנסייה בסגנון נוצרי. באותה רוח של גמישות דתית, המסורת היפנית מכילה אינספור סיפורי פולקלור, ומזינה אצל רבים מבני העם היפני את האמונה ברוחות. כך לדוגמה הם מאמינים שאדם שנפטר במיתה לא טבעית או לא נקבר בצורה הולמת – רוחו נותרת בעולם החיים ופוגעת במי שפגע בו.
ארץ של מקדשים
במדינה שבה מתקיימות שתי דתות הדוגלות בהקמת מקדשים, אך טבעי הוא לפגוש במקדשים על כל צעד ושעל. ניתן להבחין בין מקדשי שינטו למקדשים בודהיסטים הן על פי שמם והן על פי המראה שלהם. שמות מקדשי השינטו נושאים לרוב את הסיומת ג’ינגו או ג’ינגה, ואילו שמות המקדשים הבודהיסטים מסתיימים בדרך כלל ב-דרה או טרה. מקדשי השינטו צנועים יותר מהמקדשים הבודהיסטים המרשימים והיפים. אל מקדש שינטו נכנסים תמיד דרך שער הנקרא טורי-אי, שבנוי מזוג עמודים עם קורה אופקית ביניהם. בעוד ברוב מקדשי השינטו תמצאו מבנה אדום כלשהו, המקדשים הבודהיסטים הינם לרוב חומים וכוללים דמויות בודהה.
בין המקדשים הבודהיסטים העתיקים בולט מקדש סנסוג’י שבטוקיו, ומקדש נאטאדרה, שבסמוך להר אקוסאן המשתלב ביופיו של הנוף הטבעי. בין מקדשי השינטו הבולטים נמנה מקדש נאיקו בעיר איסה, שהוקם במאה ה-3 לכבוד אלת השמש, ומקדש פושימי טאישה המוקדש לאינארי – אל האורז המיתולוגי. תיירים מכל רחבי העולם מגיעים למקדש זה כדי לחזות באלפי שערי השינטו הצבועים באדום, אשר יוצרים שבילים מפותלים מסביב למקדש.
אם אתם רוצים לגלות מקרוב את הדת והתרבות המיוחדת של יפן, אתם מוזמנים להצטרף אלינו במגוון מסלולים ליפן, עם המדריכים הטובים ביותר.
לפרטים התקשרו 03-5639000 או מלאו את הטופס למטה ואנו נחזור אליכם.
מובטחת
מובטחת
מובטחת
יפנית על קצה המקלות
היפנית נמצאת במקום ה-9 בעשיריית השפות המדוברות בעולם, ו-128 מיליון איש דוברים אותה כשפת אם. אבל מה אנחנו יודעים על השפה היפנית? הכנו רשימת עובדות מרתקות על יפנית שכדאי לכם לדעת.
סיפורו של הר פוג'י – ההר הגבוה ביפן
הר פוג’י הוא לא רק ההר הגבוה ביותר ביפן, אלא אייקון של ממש בתרבות היפנית. לפני שתטפסו עליו או תצפו בו מאחת התצפיות – אתם מוזמנים להכיר את סיפורו המרתק בכתבה הבאה.
פסטיבל פריחת הדובדבן
פסטיבל פריחת הדובדבן נפתח ביפן עם בוא האביב, כשהפריחה הוורודה-לבנה מופיעה במלוא תפארתה. בתקופה זו כל יפן על תושביה ותייריה חוגגת מתחת לעצי הסאקורה הפורחים. מה מקור ההערצה של היפנים לפריחת הדובדבן ואיך היא משתקפת בראי ההיסטוריה? איך ואיפה חוגגים את הפסטיבל ביפן? היכנסו לכתבה.
הפתעה יפנית ושמה קיוטו
בתוך יפן הגדולה, בין הערים הומות האדם ולצד הבשורות הטכנולוגיות שהמדינה הזו מייצרת, נמצאת הפתעה ושמה קיוטו – עיר מיוחדת במינה. מה מאפיין אותה? מה מייחד אותה ולמה כדאי להקדיש לה כמה ימים של טיול? היכנסו לכתבה.
אוכל ביפן - היסטוריה, תרבות וגיאוגרפיה בצלחת
מה מיוחד באוכל היפני? כיצד הוא מושפע מהגיאוגרפיה של יפן ואיך התפתח לאורך שנים של תמורות היסטוריות? מה מאפיין את תרבות האוכל היפנית? על שאלות אלו ואחרות נענה בכתבה שלפניכם, הכינו את בלוטות הטעם.
יפן והמערב
טיול ביפן מזמן מפגש מרתק לא רק עם נופים ואתרים אלא גם עם היסטוריה ותרבות, שהשלכותיהן משתקפות בבני העם היפני, ביחסם כלפי אנשי המערב בכלל והתיירים בפרט. איך הדבר בא לידי ביטוי?? בכתבה הבאה ננסה לענות על “החידה” התרבותית הזאת.
יפן חוגגת - 7 פסטיבלים יפניים שלא תרצו להחמיץ
ליפנים יש יותר פסטיבלים מאשר ימים בשנה. ריכזנו כאן שבעה מהפסטיבלים המוזרים והיפים ביותר במדינה הרחוקה. חלקם רבי משתתפים וכלל ארציים, חלקם מקומיים וקטנים, וכולם כולם מהווים מחזות מדהימים לצפייה.
אתרים נבחרים ביפן
איפה כדאי לבקר ביפן? לפניכם מידע על האתרים המעניינים ביותר יפן, מטוקיו, עיר הבירה המרתקת, המשלבת מסורת וקידמה, ועד אל הרי האלפים היפניים, החוצים את האי הונשו, האי המרכזי בארכיפלג היפני.
מידע שימושי למטייל ביפן
מידע שימושי למטייל ביפן אודות מזג האוויר, אשרת כניסה, חשמל, מטבע ועוד.
עשרה דברים מעניינים שכדאי לדעת על יפן
ליפן היבטים שונים ומגוונים – האנשים, ההיסטוריה, התרבות המיוחדת, המבנה הגיאוגרפי ואוצרות הטבע הופכים אותה ליעד מרתק ומיוחד במינו. אספנו עבורכם עשרה דברים מעניינים שכדאי לדעת על יפן.