אתרים נבחרים באיסלנד
אגם מיוואטן
אגם מיוואטן (Myvatn) הוא מאתרי הטבע המפורסמים ביותר באיסלנד. מצפון לאגם נמצא האזור התרמו-וולקני, הפעיל ביותר באי, ועל כן גם אחד האזורים הוולקניים המועדים להתפרצות. מאז שנות ה–70 אירעו בו שלוש התפרצויות בממוצע בשנה. ממזרח לאגם משתרעים משטחים של בוץ רותח ומבעבע, וקיטור בוקע מהאדמה ומהסלעים הצעירים שנוצרו כאן. במרחק לא רב מהאגם מתנשא הר הגעש אסקיה (Askja). שטח לועו עצום – כחמישים קילומטרים רבועים, וסלעי הבזלת שבו צבעוניים ובעלי צורות שונות. הנמל הקרוב לאזור הוא הוסאוויק (Husavik) ובו נחתו הוויקינגים כ-100 שנה לפני שהחלו ליישב את איסלנד.
איי וסטמן
קבוצת איי ווסטמן (Westman Islands) מונה כעשרה איים המבצבצים מן האוקיינוס האטלנטי. איים אלה הם שיאו של הרכס הגעשי הפעיל במרכז האוקיינוס האטלנטי, והצעיר שבהם נוצר רק בשנת 1963. באיים המפורצים יש כפרי דייגים קטנים ומושבות גדולות של עופות ים ממינים שונים.
גייזר והסביבה
לא רחוק מרייקיאוויק שוכנת טינגוֶוליר (Thingvellir). במקום זה הוקמה המועצה הראשונה באירופה שתפקדה כפרלמנט ונקראה “אַלת’ינג” (Althing). בהמשך הנסיעה לאורך הנהר לאוגרוואטן (Langarvatn) אפשר להגיע אל איזור גייזר (Geysir), שמעיינותיו התרמיים המבעבעים והמתפרצים העניקו את השם “גייזר” לכל תופעה דומה בעולם.
האי הימאיי
האי הימאיי (Heimaey) הוא המפורסם מבין האיים הסמוכים לאיסלנד. בשנת 1973 אירעה בו התפרצות געשית גדולה והאי כולו כוסה בלבה ובאפר וולקני; בדרך נס נותר כפר הדייגים שלו על תילו.
הלגונה הכחולה
הלגונה הכחולה באיסלנד מושכת מאות אלפי מבקרים בשנה, הבאים למצוא מרפא ומנוחה באחד מאתרי הספא הגיאותרמי המובילים בעולם. האגם המלאכותי הענק, הטובל בנוף פראי ובוהק בצבע טורקיז עז, משתרע על פני 5,000 מ”ר. טמפרטורת המים הינה כ-39 מעלות צלזיוס, וכשבחוץ הטמפרטורות נושקות לאפס (או יורדות אפילו למטה מזה), הטבילה בלגונה הופכת לחוויה בלתי נשכחת.
הר הגעש אסקיה
דרך “פראית” מובילה אל הר הגעש אסקיה (Askja). הדרך נפרצה רק בשנות ה-50, עבור אסטרונאוטים שעסקו באזור זה באימונים לקראת טיסה לירח. בלועו הענק של הר הגעש אסקיה, ששטחו כ-50 קמ”ר, זרועים המוני סלעי בזלת מגוונים בגיל, בצורה ובצבע. האגם המרהיב שבתוך הלוע, אינו אלא בריכת גופרית חמימה, שממתינה לנועזים.
הרמה המרכזית
על הרמה המרכזית של איסלנד נמצא הר הגעש הפעיל הקלה (Hekla). בליבה משתרעת “ארץ הצבעים” והמעיינות החמים של שמורת לנדמנלאווגר (Landmannalauagar). במקום מסויים נבקעת הרמה “בבקע אש”, שהוא העמק הוולקני אלג’ה, שאורכו כ- 600 מטר ורוחבו כ-40 מטר. נהרות גדולים חוצים את החולות השחורים מירדאלסאנדור (Myrdalsandur) וסקידארסאנדיר (Skeidarsandur) – שנטחנו עד דק עם תנועת הקרחונים. הדרך במדבר השחור הזה מתפתלת למרגלות קרחון מירדאל (Myrdalsjokul) ומגיעה אל שמורת סקאפטאפל (Skaftafell).
ויק
מירדאל ויק (Vik) הוא הכפר הדרומי ביותר והמקום הגשום ביותר באיסלנד. החוף החולי והנרחב של מישור חוף דרום איסלנד, מנוקד בצוקים נישאים ש”מותקפים” על ידי גלי הים, ומכוסים בעופות-ים. מעל לגבעות הירוקות מתנשאת כיפת הקרח של קרחון מירדאל (Myrdalsjokull), ותחתיה מבעבע הר הגעש קאטלה (Katla), מהמזיקים והידועים לשימצה שבהרי הגעש של איסלנד. פירוש שמו: “המפרץ של עמק הביצות”. ויק נבנה ככפר דייגים, אולם תנאי המפרץ העויינים גרמו לתושביו לזנוח את הדיג זמן קצר לאחר היווסדו. ב- 1887, זכה ויק בזכויות סחר. ב1906- נוסדה כאן קהילה קואופרטיבית ועד היום היא המעסיק הגדול באזור. הסמל המוכר ביותר של ויק נמצא מעבר לחוף בתוך הים: שלושה עמודי הסלע מתנשאים מן המים. הצוקים שוקקים בפעילות של עופות-ים. העמוד הגבוה שבהם – “צומח” מן הים לגובה 66 מטר.
חצי האי סנאפלס
בקצה המערבי של איסלנד נשלחת אל האוקיינוס לשון היבשה – חצי האי סנאפלס (Snaefellsness). חצי האי” הזה מיושב בעיקר בחלקו הצפוני, המוגן מפגעי מזג האוויר. בקצהו מתנשא הר הגעש סנאפל לגובה 1446 מטרים ומכוסה בקרחון סנאפלסיוקול (Snaefellsjokull). מן המכתש בהר זה החל מסעו של גיבורו של ז’ול וורן, פרופסור הרדוויג, אל לב כדור הארץ, בספרו “מסע אל מרכז האדמה”.
משולש הזהב
הכינוי ה”אסיאתי” הוענק לאזור שבו נמצאו שרידי הפרלמנט הראשון, הגייזר ו”מפלי הזהב”. אלת’ינג (Althing) – אתר הפרלמנט הראשון באירופה, שהתכנס לראשונה בשנת 930 – שוכן על רמת בזלת, לאורכה פזורים טורים של סלעי לבה קרושה וסדקים עמוקים, מלאים מי מעיינות קרים. לא רחוק מכאן נמצא גייזר (Geysir) . זה שמו של המעיין הוולקני הגדול ביותר בקבוצה של כ-100 מעיינות כאלה. מעיין זה העניק את שמו – גייזר – לכל המעיינות הוולקניים בעולם הנוהגים כמוהו, מתפרצים בפרקי זמן קבועים ומזנקים כעמוד קיטור גבוה. הקודקוד השלישי ב”משולש” שייך למפלי גולפוס (Gullfoss) שפירוש שמם – “מפלי הזהב”.
סלע ההד ועמק ברדארדאלור
מצפון לאסקיה משתרעת שמורת הטבע “סלע ההד” ואחריה אסבירגי (Asbyrgi) פרסת ענק הסוגרת על עמק מיוחד, שנוצר בשיטפון אימתני. המרשים ורב העוצמה בכל מפלי המים של אירופה צונח לא רחוק משם אל התהום. באיזור מיווטאן (Myvatn) אפשר לראות גם את מפלי גודפוס (Godafoss) ומהם דרך עמק ברדארדאלור (Bardardalyr) מגיעים אל מפלי אלדייר (Aldeyjarfoss). . מזרחה משם נמצא אייאפיורדור (Eyjafjordur) הפורה, ובדרומו – העיר השנייה בגודלה באיסלנד אקוררי (Akureyri).
סקאפטאפל וקרחון ואטנאיוקול
בשמורת הטבע סקאפטאפל (Skaftafell) צומחת צמחייה מיוחדת, בעלת יכולת הסתגלות לתנאי הסביבה הקיצוניים. יש בה לגונה קרחונית וגושי קרח שניתקו מגוף הקרחון הענק ואטנאיוקול (Vatnajokull) צפים בה. באיזור זה צולם הסרט מסדרת ג’יימס בונד – “רשיון לרצח”. השמורה משמשת כבית-ספר פתוח ללימוד תולדות הנופים הוולקניים והקרחוניים ותורת עיצובם. על הקרחון הענק, שהוא הגדול בקרחוני אירופה (כ-8500 קמ”ר) אפשר לטייל באמצעות רכב שלג מיוחד.
רייקיאוויק
בירת איסלנד רייקיאוויק (Reykjavik) הוקמה במאה ה-9 על חוף מפרץ פקסה. מקימי העיר הוויקינגים הגיעו לאזור זה כאשר שארל “הקירח” הקים את צרפת מתוך הקיסרות הרומית הקדושה. כמחצית מתושבי איסלנד גרים בעיר רייקיאוויק ומתרחצים במים חמים המגיעים אל ברזיהם הישר ממעיינות תרמיים בסביבה. רייקיאוויק היא נמל דיג גדול ויש בה שכונות עתיקות וציוריות בצד רבעים מודרניים.
תורסמורק
מצפון מזרח לכביש הטבעת הראשי של האי, בדרום איסלנד, נמצאת שמורת העמק הסגור של תורסמורק (Thorsmork) שפירוש שמו הוא “היער של תור”, אל הרעם במיתולוגיה הנורדית. עמק סגור זה קשה לגישה, והוא אחד הנופים הפראיים והמיוחדים של איסלנד. שלושה קרחונים, שני עמקי נהרות עמוקים ושרשרות הרים, מבודדים את העמק מן העולם שסביבו. אל העמק מובילה דרך אחת צרה וקשה. במשך היום משתנים צבעי הסביבה לפי שבירת קרני האור על פני המדרונות והקרחונים. העננים הנמוכים והערפל שבא ונמוג לסירוגין, מקנים למקום אווירה מיסטית ודרמטית. כשעולה השמש מתחזקת הזרימה בנחלים בשל הגברת קצב הפשרת הקרחונים.
חולמים על טיול באיסלנד?
החברה הגיאוגרפית מציעה טיולים מאורגנים לאיסלנד ובניית טיולים פרטיים לאיסלנד לנוסע העצמאי, ע”י המומחים שלנו למדינות אירופה.
אחרונים
מובטחת
מובטחת
רייקיאוויק – עיר הבירה הצפונית בעולם
אם חשבתם שרייקיאוויק היא רק תחנת לינה בין נופי הטבע של איסלנד, תופתעו לגלות שמדובר בעיר מודרנית עם היסטוריה מעניינת, אתרים ומקומות בילוי. קבלו טעימה מרייקיאוויק המקסימה.
איסלנד על המפה
ישראלים רבים מצטרפים לאחרונה לתיירים מרחבי העולם, שסימנו על הגלובוס את איסלנד כאחד היעדים המועדפים עליהם. למה איסלנד? מה היא מציעה למטייליה?
אם החלטתם לבדוק את זה באופן אישי, כדאי שתדעו מה מצפה לכם ומה כדאי לארוז לטיול באיסלנד.
בעלי החיים של איסלנד
חובבי הטבע המגיעים לאיסלנד יוכלו לפגוש בה כמה מיני בעלי חיים הייחודיים לאי. אין בעלי חיים רבים שמסוגלים לשרוד בתנאי החיים המיוחדים באי הקרחונים. אילו בעלי חיים מעניינים ומיוחדים חיים כאן בכל זאת? על כל אלה בכתבה שלפניכם.
איסלנד - יעד שאסור לפספס
לא תמצאו מקום כמו איסלנד בכל העולם! מה מושך אליה מטיילים מכל הגילאים ומכל מקום בעולם? היכנסו לכתבה וגלו מהו הסוד שהופך את איסלנד ליעד שלא כדאי לכם לפספס.
המפלים של איסלנד
המפלים של איסלנד הם חלק בלתי נפרד מהנוף של האי, והם ידועים ביופיים ובייחודם בעולם כולו. בין אינספור המפלים המרשימים השוכנים באי הנורדי המרתק, ישנם מפורסמים כדוגמת הגולפוס והגודפוס, הנחשבים לפלאי טבע של ממש.
קסמם של הפיורדים
מהם פיורדים, כיצד הם נוצרים, באילו מדינות תוכלו למצוא אותם ואיך תגיעו אליהם? בכתבה שלפניכם נשפוך אור על אחת מתופעות הטבע היפות בתבל.
הלגונה הכחולה באיסלנד
היא מושכת מאות אלפי מבקרים בשנה, מוקפת בנופים קסומים, ידועה בסגולות הריפוי שלה ונחשבת לאחד מאתרי הספא הגיאותרמי המובילים בעולם. אי אפשר שלא להתפעל מהאגם המלאכותי הענק הטובל בנוף פראי, ובוהק בצבע כחול-ירוק עז. הלגונה הכחולה באיסלנד היא ללא ספק שכיית חמדה מיוחדת, מושלמת לסיום טיול באי המופלא הזה.
לתפוס את הזוהר הצפוני
הזוהר הצפוני הוא אחת התופעות המופלאות בעולם, ולבטח המיצג השמימי המרהיב ביותר. אם אתם מתכננים לחזות בו, הכנו עבורכם מדריך מיוחד בו תוכלו לגלות איפה, מתי ובאילו תנאים יש לכם סיכוי טוב להתענג עליו במו עיניכם.
איסלנד - חוויה להתכונן אליה
איסלנד היא חוויה שכדאי להתכונן אליה. פסגות מושלגות או קרחונים עצומים? טבע פראי או ציוויליזציה באזור קפוא? תוכוני ים או איילי צפון? היכנסו למדריך שהכנו עבורכם.
העונה המומלצת לטיול באיסלנד
למרות היותה יעד קר מטבעו, איסלנד הפכה זה מכבר לאחד מיעדי התיירות “החמים”. אז באיזה חודשים מומלץ לטייל באיסלנד בהתחשב בשינויים העונתיים המשפיעים על שפע אטרקציות הטבע באי? מיד תגלו מתי כדאי להתחיל לארוז – אבל בגדים חמים תמיד צריכים להיות במזוודה…
גייזרים באיסלנד – תופעה שלא תאומן
התפרצות של גייזר היא תופעה שלא תאומן. יש דברים כאלה, שגם כאשר רואים אותם, קשה להאמין שהם אכן קורים, והתפרצות גייזרים יכולה להתייצב במקום מכובד ברשימה הזאת, בייחוד כאשר צופים בה באיסלנד – ארץ בה תופעות הטבע והתפרצויות וולקניות הן חלק מן המציאות היומיומית.
מידע שימושי למטייל באיסלנד
מידע שימושי למטייל באיסלנד אודות מזג האוויר, אשרת כניסה, חשמל, מטבע ועוד.
עשרה דברים מעניינים שכדאי לדעת על איסלנד
לאיסלנד היבטים שונים ומגוונים – האנשים, ההיסטוריה, התרבות המיוחדת, המבנה הגיאוגרפי ואוצרות הטבע הופכים אותה ליעד מרתק ומיוחד במינו. אספנו עבורכם עשרה דברים מעניינים שכדאי לדעת על איסלנד.