טיולים גיאוגרפים עם מיטב המומחים | החברה הגיאוגרפית
טיולים גיאוגרפים עם מיטב המומחים | החברה הגיאוגרפית 03-5639000

לאן

בחרו יעד

אבו דאביאוגנדהאוזבקיסטןאוסטריהאוסטרליהאוסטרליה והפסיפיקאוקראינהאזרבייג'ןאיחוד האמירויותאיטליהאיי גלפגוסאיי הבהמאסאיי הפיליפיניםאיי סיישלאיי פיג'יאיי פלאואינדונזיהאיסלנדאירופה ואסיה התיכונהאירלנדאלבניהאלסקהאמריקהאנגליהאנדלוסיהאנטארקטיקהאנטארקטיקה והקוטב הצפוניאנטרטיקהאנטרקטיקהאפריקהאקוודורארגנטינהארה"בארמניהארצות הבריתאתונהאתיופיהבאקובהוטןבוטאןבוטסואנהבולגריהבוליביהבוסניהבוצואנהבורמהבחרייןבלגיהבלטיותבלקןבניןברזילבריטניהברליןברצלונהגאורגיהגואטמלהגיאורגיהגלאפגוסגלפגוסגרוזיהגרינלנדגרמניהדאגסטןדגסטןדובאידרום אמריקהדרום אפריקהדרום הודודרום קוריאהדרך המשיהאיים האזורייםהאיים המלדיבייםהאיים הקנרייםהארצות הבלטיותהבלטיותהודוהוואיהולנדהונגריההמדינות הבלטיותהמזרח הרחוקהמלדיבייםהפיליפיניםהפירינאיםהפירנאיםהקוטב הדרומיהקוטב הצפוניהקנריםהרי הרוקיויאטנםוייטנאםוייטנםוינהזימבבואהזימבבווהזמביהזנזיברחבל הבלקןטאיוואןטאיווןטביליסיטורקיהטיבטטיוואיןטיוואןטייוואןטנזניהטרינידדיווןיפןירדןכללילאוסלונדוןליטאלפלנדמדגסקרמדינות בלטיותמוזמביקמונגוליהמונטנגרומוסקבהמיאנמר (בורמה)מלטהמערב קנדהמצריםמקדוניהמקסיקומרוקומרכז אמריקהנאפולינורבגיהנורווגיהנורמנדיניו זילנדנמיביהנפאלסיבירסיישלסיןסיציליהסנט פטרבורגסנט פטרסבורגספרדסקוטלנדסרדיניהסרי לנקהעמק נהר הרייןפוליהפוליןפולינזיה הצרפתיתפורטוגלפטגוניהפיליפיניםפירינאיםפירנאיםפלאופנמהפפואה גיניאה החדשהפפואה ניו גיניפרוצ'ילהצפון איטליהצפון אמריקהצפון ספרדצרפתקובהקולומביהקונגוקוסטה ריקהקוריאהקוריאה הדרומיתקורסיקהקזחסטןקירגיזסטןקמבודיהקמצ'טקהקנדהקניהקפריסיןרואנדהרומארומניהרוסיהרכס הפירנאיםשוויץשפיצברגןתאילנדתורכיה

איך

בחרו סוג טיול

סוגי טיולים מיוחדים

מתי

בחרו תאריך

גייזרים באיסלנד – תופעה שלא תאומן

גייזרים באיסלנד – תופעה שלא תאומן

החברה הגיאוגרפיתספרית הכתבות שלנוכתבות על איסלנדגייזרים באיסלנד – תופעה שלא תאומן
מאת החברה הגיאוגרפית

התפרצות של גייזר היא תופעה שלא תאומן. פשוט לשפשף את העיניים. יש דברים כאלה, שגם כאשר רואים אותם, עדיין קשה להאמין שהם אכן קורים, והתפרצות גייזרים יכולה להתייצב במקום מכובד מאוד ברשימה הזאת, בייחוד כאשר צופים בה באיסלנד – ארץ בה תופעות הטבע והתפרצויות וולקניות הן חלק חשוב ומרתק מן המציאות היומיומית.

זה מתחיל מבעבוע די תמים של מים. כאילו מישהו העמיד קומקום בבטן האדמה ובדיוק עכשיו, כאשר אנחנו עומדים מולו, החל הקומקום הזה לרתוח. בהתחלה רואים על פני השטח רק עיגול של מים מוקף באבנים. מיד לאחר הבעבוע של המים, מתחיל להתפרץ סילון של קיטור מעורב במים חמים. לפעמים, בכמה מקומות, מרגישים ברגע הזה את האדמה רועדת תחת הרגליים וההתרגשות גואה לשיא חדש. יש מקרים שבהם עולה מבטן האדמה גם קול גרגור או מין נהמה מוזרה. המשמעות של הביטוי “איתני הטבע” זוכה ברגעים כאלה לפירושים חדשים ולמשנה תוקף. התחושה החזקה ביותר היא של כוחות גדולים וחזקים מאיתנו פי מיליון, שמזכירים לנו את קיומם. כדור הארץ אומר לנו – אל תאמינו לחזות השקטה והשלווה, להרים ולגבעות האידיליים שמסביב. כאן למטה, ולא כל כך עמוק, מתרחשים דברים דרמטיים, לוהטים, יורקי אש. ריח עז של גופרית, שמלווה לעיתים קרובות התפרצויות של גייזרים, מחזק את התחושות האלה. זה הרגע שבו קל מאוד להבין מדוע במשך מאות שנים ראו בהתפרצות הגייזר תופעה על טבעית.
כאשר מזג האוויר קר במיוחד, אפשר אפילו לראות מצב שבו הקיטור והמים החמים מתפרצים בסילון גבוה, האדים מתעבים בעודם באוויר וקופאים לקרח מיד עם הגיעם לאדמה. מעגל מושלם.

גייזר – המקור האיסלנדי

לא רבים יודעים את זה, אבל השם “גייזר” ניתן לתופעה הזאת בכל העולם על שמו של מקום באיסלנד. גייזר (Geysir) נמצא בלב האי הצפוני, בחלק הדרום מערבי של איסלנד, כמאה קילומטרים ממזרח לבירה רייקיאוויק. השם המלא והמקורי הוא “הגייזר הגדול של איסלנד”. סילון הקיטור הוותיק והמרשים הזה התפרץ לראשונה כבר במאה ה-14, או שאולי אז פשוט תועד לראשונה. בכל אופן, עדויות על קיומו מופיעות כבר לפני יותר משש מאות שנים, ועל שמו נקראו גם גייזרים במקומות רבים אחרים ברחבי העולם. בין המוכרים ביותר נמנים הגייזרים בפארק ילוסטון בארצות הברית ובראשם Old Faithfull.

במשך מאות שנים התפרץ הגייזר הגדול של איסלנד בכל שישים דקות, ובדיוק של שעון משוכלל. בתחילת המאה העשרים הפסיק הגייזר הגדול להתפרץ ו”נרדם”. אבל כאן מגיעה הפתעה ותפנית משמחת בעלילה: בעקבות רעידת אדמה שהתחוללה באיסלנד בחודש יוני 2000, התעורר הענק הוותיק ושב להתפרץ. זה לא בדיוק מה שהיה פעם. הוא מתרומם רק פעם אחת בכל שמונה עד עשר שעות. פעם היה סילון הקיטור שלו מתנשא לגובה שישים מטר, אבל כיום הוא מסתפק בסילון שגובהו כעשרה מטרים בלבד. הגייזר השכן – סטרוקור (עליו ידובר בהמשך), מתפרץ לעיתים הרבה יותר קרובות ומספק את סקרנות המבקרים.

איך זה קורה ומהיכן מגיע סילון הקיטור?

גייזרים מתפרצים באזורים וולקניים (געשיים) פעילים. אלה אזורים שנמצאים על מה שמכנים “טבעת האש”, היא הטבעת שחובקת את העולם במקומות שבהם נפגשים הלוחות הטקטוניים. אלה המקומות שמועדים לרעידת אדמה.

מים, בדרך כלל כאלה שיורדים ומחלחלים מפני האדמה, נקווים במאגרים תת קרקעיים, בעומק כמה עשרות מטרים. הטמפרטורה של הסלע הוולקני מחממת את המים המצטברים. באיסלנד מגיעה הטמפרטורה הזאת בבטן האדמה עד ל-200 מעלות צלזיוס. כאשר המים הלכודים תחת הקרקע מתחממים והופכים לקיטור הם מחפשים דרך נוחה להתפרץ מעלה במהירות. זהו הגייזר. גובה ה”ארובה” התת קרקעית, שבה מתפרצים אדי הקיטור בגייזר הגדול של איסלנד, הוא עשרים ושלושה מטר.

הדייקנות של המחזוריות בה מתפרץ הגייזר נובעת מסיבה פשוטה – זה הזמן שבו נקווים ליד הסלע הוולקני הלוהט מספיק מים, וזה פרק הזמן שלוקח להם להתחמם עד שיהפכו לקיטור, יתפרצו כסילון גייזר וחוזר חלילה. השיטה המסוכנת ביותר לזרז התפרצות של גייזר היא להשליך לתוך המים כמה אבנים שמתלהטות במהירות. זה מסוכן מאוד, כיוון שרוב הסיכויים הם שהאבנים האלה יעופו מיד בהתפרצות הבאה.

איפה רואים גייזרים באיסלנד?

האזור שבו אפשר לראות גייזרים באיסלנד, מרוכז כמה עשרות קילומטרים ממזרח לרייקיאוויק. באזור זה, שהוגדר כשמורה מסודרת, יש פעילות גיאותרמית חזקה והוא נוח להגעת מבקרים.
מלבד הגייזר הגדול, הגייזר השני הכי מפורסם באיסלנד נקרא סטרוקור (Strokkur). הוא מתפרץ בכל שמונה דקות ומרים סילון קיטור לגובה של כעשרים מטר. סטרוקור התפרץ לראשונה ב-1789 בעקבות רעידת אדמה. ב-1896 חסמה אותו רעידת אדמה נוספת, אבל ב-1963 יזמו תושבי איסלנד פעולות ניקוי ופינוי, שאיפשרו לסטרוקור לשוב ולהתפרץ.
בשמורה שמקיפה את גייזר וסטרוקור סומנו שבילי הליכה רבים ונוחים. הטיול באזור זה מרתק, כיוון שיש בו עדויות רבות נוספות לפעילות הגיאו-תרמית. מטיילים באזור יכולים לראות ארובות טבעיות מעשנות קיטור מבטן האדמה, שלוליות בוץ מבעבעות, סלעים צבעוניים ומרשימים וכמה מעיינות חמים, שזכו לכינוי “בריכות ההוביט”, שגם הן מבעבעות לעיתים קרובות, כאשר הטמפרטורה עולה. אדים לבנים, שאופפים לעיתים קרובות את האזור, מוסיפים לביקור ולסיור כזה נוף מסתורי.
הביקור באזור הגייזרים הוא חלק מ”מעגל הזהב”, אחד ממסלולי הטיול הפופולריים ביותר באיסלנד.

גם אתם רוצים לבקר בגייזר המקורי?

אנו מזמינים אתכם להצטרף אלינו לטיול מאורגן לאיסלנד. הטיול יוצא בקבוצה קטנה, עם מדריך מומחה ליעד וכולל ביקור בגייזר כמובן וגם – טיול ג’יפים על פסגת הקרחון הגדול באירופה, ביקור בשמורות הטבע היפות ביותר איסלנד ועוד.
אם אתם אוהבים לטייל לבד, המומחים שלנו לאירופה יבנו עבורכם טיול לאיסלנד בהתאמה אישית, בהתאם לתאריכים הנוחים לכם ולתחומי העניין שלכם.

מעוניינים להצטרף לטיול?
נמצאו שגיאות בטופס

הטופס בשליחה
אנא המתינו לאישור

תודה שפניתם אלינו! 
ניצור איתכם קשר בקרוב

רוצים להצטרף לטיול?
צרו קשר

נמצאו שגיאות בטופס

הטופס בשליחה
אנא המתינו לאישור

תודה שפניתם אלינו! 
ניצור איתכם קשר בקרוב

כדאי לקרוא