השבטים של מחוז יונאן בסין
ביונאן, חבל ארץ שבדרום מערב סין, מתרכז גיוון אנושי וטבעי מעורר השתאות. וייטנאם, מיאנמר ולאוס גובלות בו מדרום, הרמה הטיבטית ההררית ממערב, מחוז סצ’ואן מצפון ומחוז גואי-ז’ואו ממזרח. אך יותר מהיותו מפגש גיאוגרפי, הוא מהווה מפגש אתני ססגוני לעמים ומיעוטים שנעו במרחב במהלך 700 השנה אחרונות. במחוז חיות 25 קבוצות מיעוטים, המוכרות רשמית על ידי הממשל הסיני וזוכות להגנה מסויימת על מסורותיהן. בעבר הלא רחוק בזו הסינים למיעוטים, ובמהלך שנות השינוי מאז 1982 משתנה היחס אליהם, כשלתיירות המקומית הסינית חלק חשוב בשינוי זה. בני המיעוטים האלה, על מנהגיהם, מלבושיהם וכפריהם, מושכים לחבל מאות אלפי מטיילים בשנה.
הכנו עבורכם מדריך קצר לחמשת העמים המרכזיים החיים באזור, ההיסטוריה שלהם ובעיקר – איפה ניתן לפגוש בהם.
המיעוט האתני השביעי בגודלו בסין – Yi
8 מיליון בני ה-יי (Yi) הם המיעוט האתני השביעי בגודלו בסין. מרביתם חיים ביונאן, אם כי קבוצות יי שונות חיות גם בוייטנאם, שם הם קרויים Lolo. ביונאן הם מתרכזים בעיקר בפרובינציות Hongehe ו-Chuxiong. מרבית בני ה-יי הם חקלאים, רועי צאן ובקר, והם חיים על מדרונות ההרים התלולים באזור. העיר Yuanyang והעיירה העתיקה Jianshui הן שתיים מהערים המרכזיות של מחוזות בני ה-יי, אבל גם בני עמים אחרים חיים שם. ניתן לזהות אותם בלבוש שחור, רקמות צבעוניות וכובעים רחבי שוליים המגנים מפני השמש היוקדת בגבהי הרמה הטיבטית.
למתכננים טיול לחבל יונאן בסין, כדאי לדעת שבעיירה היפהפיה Jianshui תמצאו גם את אחד משני מקדשי קונפוציוס הגדולים בסין, וכן אחוזה מימי שושלת צ’ינג ששוקמה להפליא ופתוחה היום לביקור.
מעצבי הטרסות – החקלאים בני ה-Hani
המסורת של בני ההאני טוענת כי מוצאם מבני ה-יי. ואכן, בני שני המעוטים חיים באזורים חופפים, אם כי בני ההאני מצטמצמים להרים שבין נהר המקונג לנהר האדום. בניגוד לבני ה-יי, בני ההאני אינם רועים אלא חקלאים, והטרסות שלהם, חלקן בנות אלפי שנים, הן מסימני ההיכר הבולטים של האזור. הלבוש המסורתי שלהם עשוי אריג אותו הם טווים וצובעים בעצמם, והצבע – כחול כהה ועז, ייחודי להם (בעיקר לגברים). הם גם המגדלים העיקריים של ה”Dian Lu” – תה המלך המפורסם, שצבעו ירקרק בהיר וצלול, טעמו עז ומי שלא מורגל בו עשוי להרגיש תחושת אופוריה קלה אחרי שתייתו.
Shengchun הוא כפר תיירותי של בני ההאני. הכניסה אליו בתשלום, והתשלום נועד כדי לעזור להם לשמר את תרבותם. למרות המסחור הקל, מדובר בכפר יפהפה, שממנו תצפית יפהפייה אל טרסות האורז. נקודת התצפית היפה ביותר נקראת “לוע הנמר” (Mongfin), מרחק 26 קילומטרים מיואניאנג.
בעיות זהות בקרב בני ה-Miao
בני המיאו המקוריים היו מהיושבים הראשונים בעמק היאנג-צה, ומהמגדלים הראשונים של האורז בעולם. כאשר ארגנו השלטונות הסיניים הקומוניסטיים את העמים החיים בסין תחת קטגוריות שונות, הם כללו בתוך בני המיאו מיעוטים רבים שאינם בהכרח מיאו. כך התערבבו להם בני המונג (Hmong, עם הנפוץ בעיקר בוייטנאם, לאוס ותאילנד) מאזורים שונים עם בני מיאו, גה-שונג ואחרים. לא כל מי שמוגדר כמיאו בסין מגדיר את עצמו כך, והגירה גדולה של בני המונג למערב (בעקבות מלחמת וייטנאם וההפיכה הקומוניסטית בלאוס ב-1975) סיבכה את ההגדרות אף יותר. כך או כך, בני המיאו של חבל יונאן קוראים לעצמם A-hmao ו-Gha-mu, וניתן לזהות אותם (לפעמים) על פי בגדיהם הצבעוניים במיוחד ורוב התכשיטים של הנשים. אזור Shilin, יער האבן המפורסם שבצפון מזרחי יונאן ושדות החרדל שסביבו, הוא מרכז אחד של בני המיאו ביונאן. בדרום מזרח, מחוז Wenshan Zhuang מרכז גם הוא בני מיאו רבים.
Puzhehei שבמחוז וונשאן-ז’ואנג נראה כמו ארץ פיות קסומה – אגמים צלולים, גבעות והרי קארסט מזדקרים, טרסות ופרחי לוטוס מלוא העין.
העיר דאלי ובני ה-Bai
בני הבאי חיים באזור העיר Dali, שבעבר היתה בירת ממלכת באי העצמאית. בעיר העתיקה ניכר הכישרון הרב של בני הבאי לתכנון, בנייה ועיטור, כשרון שמאפיין אותם גם בימים אלה. משמעות שמם “לבן”, צבע המופיע בלבושם ובכובעים לראשם וכן בצבע הבתים. בגדיהם הבהירים וקישוטי השיער המפוארים של נשות הבאי הם סימן היכר של העם. העיירה Shaping, מרחק של כשעה נסיעה מדאלי, מארחת מדי יום שני שוק ססגוני ומיוחד, אליו מגיעים אנשי באי מהאזור כולו.
נשות הבאי רוקמות במיומנות רבה על מנשאי הגב היפהפיים שלהם. התינוקות המוחזקים בהם מביטים מעבר לכתפי אמותיהן ולוקחים חלק בחיי היום יום. הרבה הרבה יותר יפה מכל מנשא אחר שתמצאו בארץ…
הכח הנשי של בנות ה-Nashi
הנאשי חיים בנפת ליג’יאנג, מהיפות בעיירות יונאן. העיר העתיקה (יש לה גם חלק חדש ואפרורי) מלאה סמטאות צרות, גשרונים ותעלות. הנאשי הוא עם מטריארכאלי, והנשים שם קובעות את מהלך העניינים (גם באופן רשמי). אם תראו גבר, אשה ואף ילדים ההולכים עם סלי נצרים בעלי רצועות גב – הם כנראה נאשי. בתוך הסלים תוכלו למצוא ספרי בית-ספר, ירקות, בעלי חיים או פעוטות – תלוי בצורך. הכתב של בני הנאשי הוא ייחודי. הם למעשה העם החי היחידי שעדיין משתמש בכתב ציורי בדומה להירוגליפים המצריים!
הר הדרקון (Yulong Xueshan), שלמורדותיו מיצג מרשים של מיעוטי האזור, הכפר Baisha , סמטאות ליג’יאנג העתיקה ועיקול נהר היאנגצה הם אתרי חובה למטיילים באזור. אגם Lugu , מהלך של כ-4 שעות נסיעה, הוא מקום מושבם של מיעוט ה- Mosuo, תת קבוצה מטריארכאלית גם היא, שבו משפחת האם מגדלת את הילדים, אין נישואים ובני הזוג לא גרים באותו הבית.
מתכננים טיול לסין? אל תצאו בלי לבדוק איתנו מתי הכי כדאי לטייל בסין
למידע נוסף על טיולים לסין וטיולים בחבל יונאן התקשרו 03-5639000 או מלאו את הטופס, ואנו נחזור אליכם בהקדם.
ההר הצהוב בסין
אי שם, בפינה הדרומית של מחוז אנחווי שבמזרח סין, מתנשא אל על אחד ההרים המפורסמים בסין ובעולם כולו, ההר הצהוב. למה קוראים לו כך? ולמה הסינים כל כך גאים בו? התשובות חבויות בין הסלעים המרהיבים של שמורת הטבע המפורסמת ביותר בסין.
העיר האסורה מותרת לכולם
אחד מסמליה המפורסמים ביותר של סין היא העיר האסורה בבייג’ינג, המהווה כיום אטרקציה תיירותית. מדוע נקראה כך ואיזו היסטוריה מיוחדת כלואה בין כתליה? מיד נכניס אתכם בסוד העניינים של אחד האתרים המסתוריים והמיוחדים בעולם.
דרך המשי
סיפורה המיוחד של דרך המשי נטווה בחוטי ההיסטוריה של האנשים, התרבות והאמנות של יבשת אסיה. כיום, דרך המשי מזמנת למטיילים מסע בתוך טבע פראי מיוחד ומגוון. מה מצפה לכם בטיול כזה? היכנסו לכתבה.
המדריך לאוכל בסין
אוכל הוא חלק מרכזי בתרבות הסינית, עד כדי כך שהסינים מברכים אחד את השני “האם אכלת כבר היום?”. היכנסו למדריך האוכל שלנו וגלו כל מה שחשוב לדעת על המטבח הסיני.
חוויות מסין למתקדמים
אם כבר טיילתם בסין יש לכם טעם של עוד, הגיע הזמן לשלב הבא. בכתבה הבאה תגלו 5 חוויות מעניינות בסין, שמתאימות למי שמיצה זה מכבר את הדרך המוכרת והמתויירת.
הנה באה הרכבת
אין חוויה המשתווה למסע ברכבת במחוזות חדשים – גמיעת הנופים המתחלפים תוך שקשוק הגלגלים, תחושת ההרפתקה המרגשת והעצירות בתחנות מרתקות. מסע ברכבת הטרנס מונגולית, שנוסעת בין מוסקבה לבייג’ינג דרך ערבות סיביר ומונוגוליה, היא אחת החוויות הכי מרגשות שיש.
שמורות טבע בסין
סין ידועה כיעד אקזוטי בפן התרבותי שלה, אך מי שיטייל בה יגלה שבארץ העצומה הזו חבויות גם שמורות טבע מיוחדות במינן, בין היפות בתבל. בכתבה זו נסקור חמש שמורות, מהגדולות והמעניינות ביותר שיש בסין.
שנגחאי - פריז של המזרח?
שנגחאי הייתה עד למאה ה-19 עיירת דייגים פשוטה וצנועה – ומאז, כמעט בבת אחת, הפכה למוקד כלכלי ופוליטי בסין, עיר רבגונית, המשלבת מזרח ומערב. מה הם האתרים המעניינים ביותר בשנגחאי ומה אסור לפספס? היכנסו לכתבה.
גני יו-יואן בשנגחאי - חוויה של יופי ואותנטיות
גן יו בשנגחאי ממוקם במרכז העיר העתיקה. הגן היפהפה והמטופח להפליא בנוי על פי כל כללי הבנייה של הגן הסיני המסורתי, ומייצג באותנטיות רבה את הסגנון הארכיטקטוני העתיק של שנגחאי, תוך שילוב מאפייניה התרבותיים של העיר כיום. מה מיוחד כל כך בגנים אלה? היכנסו לכתבה.
החומה הסינית
היא אדירה, ארוכה מאין כמותה, מפורסמת, נושאת היסטוריה מרתקת ועוברת דרך נופים עוצרי נשימה. קבלו את הסיפור המסתתר מאחורי החומה הסינית, ועוד כמה פרטים חשובים שכדאי לכם לדעת לפני שתגיעו אליה. ותגיעו…
אוכל רחוב בסין
אם אתם עומדים לבקר בסין, בין ההכנות השונות כדאי שתכינו גם את החך לאוכל הרחוב הסיני. למרות שרובנו מורגלים למסעדות אסיאתיות בישראל, אוכל הרחוב בסין מזמן חוויה אחרת לחלוטין. אתם מוזמנים לגלות אותה בכתבה הבאה.
מתי הכי כדאי לטייל בסין
מטיילים רבים המעוניינים לטייל בסין תוהים מתי הכי כדאי להגיע אליה, והתשובה בגדול היא – תמיד. סין היא ארץ עצומה בשטחה, ולכן תנאי האקלים השוררים בה משתנים בין העונות והאזורים השונים. אז מתי כדאי לבקר בה? היכנסו לכתבה
.
אתרים נבחרים בסין
איפה כדאי לבקר בסין? לפניכם מידע על האתרים המעניינים ביותר בסין, מבייג’ינג הבירה, המשמשת כמרכז פוליטי-תרבותי לכל האימפריה העצומה ועד אל מחוז יונאן, בו חיים עשרות מיעוטים מרתקים.
מידע שימושי למטייל בסין
מידע שימושי למטייל בסין אודות מזג האוויר, אשרת כניסה, חשמל, מטבע ועוד.
עשרה דברים מעניינים שכדאי לדעת על סין
לסין היבטים שונים ומגוונים – האנשים, ההיסטוריה, התרבות המיוחדת, המבנה הגיאוגרפי ואוצרות הטבע הופכים אותה ליעד מרתק ומיוחד במינו. אספנו עבורכם עשרה דברים מעניינים שכדאי לדעת על סין.