טיולים גיאוגרפים עם מיטב המומחים | החברה הגיאוגרפית
טיולים גיאוגרפים עם מיטב המומחים | החברה הגיאוגרפית 03-5639000

לאן

בחרו יעד

אבו דאביאוגנדהאוזבקיסטןאוסטריהאוסטרליהאוסטרליה והפסיפיקאוקראינהאזרבייג'ןאיחוד האמירויותאיטליהאיי גלפגוסאיי הבהמאסאיי הפיליפיניםאיי סיישלאיי פיג'יאיי פלאואינדונזיהאיסלנדאירופה ואסיה התיכונהאירלנדאלבניהאלסקהאמריקהאנגליהאנדלוסיהאנטארקטיקהאנטארקטיקה והקוטב הצפוניאנטרטיקהאנטרקטיקהאפריקהאקוודורארגנטינהארה"בארמניהארצות הבריתאתונהאתיופיהבאקובהוטןבוטאןבוטסואנהבולגריהבוליביהבוסניהבוצואנהבורמהבחרייןבלגיהבלטיותבלקןבניןברזילבריטניהברליןברצלונהגאורגיהגואטמלהגיאורגיהגלאפגוסגלפגוסגרוזיהגרינלנדגרמניהדאגסטןדגסטןדובאידרום אמריקהדרום אפריקהדרום הודודרום קוריאהדרך המשיהאיים האזורייםהאיים המלדיבייםהאיים הקנרייםהארצות הבלטיותהבלטיותהודוהוואיהולנדהונגריההמדינות הבלטיותהמזרח הרחוקהמלדיבייםהפיליפיניםהפירינאיםהפירנאיםהקוטב הדרומיהקוטב הצפוניהקנריםהרי הרוקיויאטנםוייטנאםוייטנםוינהזימבבואהזימבבווהזמביהזנזיברחבל הבלקןטאיוואןטאיווןטביליסיטורקיהטיבטטיוואיןטיוואןטייוואןטנזניהטרינידדיווןיפןירדןכללילאוסלונדוןליטאלפלנדמדגסקרמדינות בלטיותמוזמביקמונגוליהמונטנגרומוסקבהמיאנמר (בורמה)מלטהמערב קנדהמצריםמקדוניהמקסיקומרוקומרכז אמריקהנאפולינורבגיהנורווגיהנורמנדיניו זילנדנמיביהנפאלסיבירסיישלסיןסיציליהסנט פטרבורגסנט פטרסבורגספרדסקוטלנדסרדיניהסרי לנקהעמק נהר הרייןפוליהפוליןפולינזיה הצרפתיתפורטוגלפטגוניהפיליפיניםפירינאיםפירנאיםפלאופנמהפפואה גיניאה החדשהפפואה ניו גיניפרוצ'ילהצפון איטליהצפון אמריקהצפון ספרדצרפתקובהקולומביהקונגוקוסטה ריקהקוריאהקוריאה הדרומיתקורסיקהקזחסטןקירגיזסטןקמבודיהקמצ'טקהקנדהקניהקפריסיןרואנדהרומארומניהרוסיהרכס הפירנאיםשוויץשפיצברגןתאילנדתורכיה

איך

בחרו סוג טיול

סוגי טיולים מיוחדים

מתי

בחרו תאריך

אוכל רחוב בסין

צילום: זאביק רילסקי

אוכל רחוב בסין

מאת החברה הגיאוגרפית

אם אתם עומדים לבקר בסין, בין ההכנות השונות כדאי שתכינו גם את החך לאוכל הרחוב הסיני. למרות שרובנו מורגלים למסעדות אסיאתיות בישראל, אוכל הרחוב בסין מזמן חוויה אחרת לחלוטין. בואו נתחיל לצלול לתוכה…

ברוכים הבאים אל הרחוב הסיני ואל “המאכלים הקטנים”

אוכל רחוב הוא אחד ההיבטים המשמעותיים ביותר בתרבות אכילה של מדינות ועמים שונים. כשמדובר בסין, זהו היבט שלא ניתן להתעלם ממנו. כל תייר שיגיע לטיול בסין ויבקר באזורים כאלה ואחרים, ייתקל בין ביקוריו במגוון האתרים בסין גם בדוכני אוכל קטנטנים. בין אם הם ממוקמים בכוך קטן באחת הסמטאות הצדדיות, ובין אם הם ניידים על גבי עגלות, טוקטוקים או אופנועים הנעים ברחוב תיירותי בלב בייג’ינג – הם נוכחים במלוא מובן המילה. הדוכנים הקטנים והמהירים הללו מציעים מגוון גדול של אוכל רחוב, הקרוי בפי הסינים “מאכלים קטנים”.

הדינמיקה של אוכל הרחוב – לכל אזור, לכל עונה, לכל שעה

“המאכלים הקטנים” שמציעים דוכני הרחוב מאופיינים במגוון רחב מאוד, המשתנה ומתחלף בהתאם לאזור, לעונות השנה ואפילו לשעות מסוימות ביום. בצפון סין המטבח מתבסס בעיקר על חיטה ובצק, ואילו הדרום מאופיין באקזוטיות רבה ובמאכלים המתבססים על אורז לסוגיו. באזורי החוף תמצאו, מטבע הדברים, דוכנים עם שלל דגים ופירות ים בתיבול עדין יחסית, בעוד באזורים כמו סצ’ואן ויונאן האוכל חריף ביותר. האזורים הפנים יבשתיים בסין מאופיינים במאכלי עוף, חזיר ודגי מים מתוקים, ואילו באזורים מוסלמיים נפוצים יותר מאכלי הבקר.

כאמור, היצע האוכל תלוי גם בעונות השנה, כאשר בחורף הסיני יוצאות אל הרחוב עגלות המגישות בטטות עסיסיות צלויות על האש. לעומת זאת בקיץ הרחובות שוקקים בדוכנים שמוכרים פלחי פירות טריים על מקל או קלחי תירס שנצלו היטב. שעות הבוקר מוציאות אל האור דוכני פנקייקים ובאודזה, המפנים את מקומם בהמשך היום ובעיקר בשעות הערב – לדוכני הברביקיו והסטינקי טופו. אין ספק שלאוכל הרחוב בסין יש דינמיקה מרתקת משלו.

תה ואורז יש בסין? מסתבר שהרבה יותר מזה

חלק ממאכלי הרחוב בסין מדברים אל החך המערבי ואף מוכרים וערבים לו, ולעומת זאת ישנם מאכלים שריחם וטעמם יהיו זרים ומוזרים למי שאינו מקומי. רק מי שיתנסה בטעמים החדשים יוכל להעיד על תחושותיו וחוויותיו. אז מה כדאי לטעום ומה לא? כידוע, טעם וריח הם עניין אישי וכך גם העזה והתנסות. לפיכך, בחרנו עבורכם כמה מנות רחוב פופולאריות מרחבי המדינה העצומה והמרתקת, כדי שבביקורכם הקרוב בסין, תדעו מה מחכה לכם ותחליטו מה לטעום.

בוקר טוב עם פנקייק מגולגל

מועדון ארוחת הבוקר של הרחוב הסיני “פותח שולחן” עם פנקייק המוגש מגולגל ומלוח. דוכני הפנקייק הנפרשים עם בוקר לאורכם ולרוחבם של הרחובות מציעים מגוון תוספות למנה המגולגלת, לרוב בשילוב עם ביצים, בצל ירוק ורוטב. לקראת הצהריים הם נעלמים כלעומת שבאו.

מי יכול לעמוד בפני באודזה?

הבאודזה, השייכת למשפחת הכיסונים, היא לחמנייה מאודה הממולאת במילויים שונים, החל בבשר חזיר או ירקות וכלה בממרחים מתוקים של שעועית אוזוקי, שומשום שחור או בוטנים. לרוב, סוגי המילוי נקבעים עפ”י האזור והמטבח האופייני לו. הבאודזה רכה, לבנבנה ובהחלט ממכרת בטעמה. על פי הסיפור המתלווה לבאודזה ולכיסונים הסינים בכלל, אלו היו מוגשים בעבר לקיסר הסיני בשלל עיצובים, ורק בהמשך “ירדו אל העם” על פי דרישת ההמונים.

המלאווח הסיני: מטאיוואן, לא מתימן

כמעט בכל עיר בסין תמצאו את דוכני המלאווח המגולגל שהגיע מטאיוואן וכבש את הרחוב הסיני. המלאווח מוגש עם רטבים ותוספות שונות: ביצת עין, בצל ירוק, ירקות, בשר, נקניקים, ואפילו מילויי נוטלה ובננה מתוקים.

מי אמר פיתה ולא קיבל?

זו לא פטה מורגנה, זה יבוא אישי של המיעוט המוסלמי בסין. פיתות לכל דבר, חמימות וטריות, נאפות על סאג’ או בתנור גחלים, ונמכרות לכל מי שלא עומד בפני ריח הבצק המשכר.

נודלס קר לקיץ חם

בשעות הצהריים ברחוב הסיני מתחילים לצוץ דוכני הנודלס הקר. המאכל הפופולארי הגיע משיאן, הנמנית בין ערי הבירה העתיקות של סין, וכיום הוא מוכר ונמכר בכל רחבי סין. הוא מתאים מאוד כארוחת צהריים קיצית אך ניתן למצוא אותו כל השנה – גם בדוכני הרחוב וגם בגרסאות מהודרות יותר במסעדות. הנודלס מתבסס על אטריות חיטה או אורז המוגשות עם ירקות ורוטב חומץ ושומשום.

מרק מה לה טאנג בהרכבה עצמית

המרק הסצ’ואני האדום והחריף מורכב בלב הרחוב. בדוכני המרק תמצאו מגשי שיפודים, אטריות וירקות, מתוכם תוכלו לבחור את מרכיבי המרק שיתבשלו בתוכו מיד לעיניכם. בערים שונות יש גם דוכנים המגישים את המרק במידת חריפות מתונה.

כשהערב יורד הברביקיו עולה

לעת ערב יגיחו בקרנות הרחוב בסין דוכני הברביקיו, המציעים לעוברים והשבים מגשים עם שיפודי טופו, בשר, דגים וירקות. הלקוחות בוחרים שיפודים על פי טעמם, ואלו ניצלים עבורם במקום, לעיתים בתוספת תבלין חריף.

סטינקי טופו לאמיצים שבחבורה

“הטופו המסריח” כשמו כן הוא, אינו מתהדר בריח מזמין במיוחד. רבים מאלה שהצליחו להתגבר על הריח הדוחה, מעידים שמדובר במאכל טעים. הסטינקי טופו נמכר בעיקר בשווקי הלילה בוואריאציות שונות: מטוגן, מבושל, מאודה או קר. בכל עיר הוא זוכה לטיפול אחר ובהתאם לכך לצבע ולטעם שונה. האגדה מספרת שמקורו של הטופו המסריח במבקר שהגיע לבייג’ין לבחינות למשרה בשלטון הקיסרי, ובעת לימודיו מכר ברחובות העיר טופו לפרנסתו. מאחר שנותרה לו כמות טופו גדולה בקיץ, ייבש אותה בשמש, שמר אותה בכד ושכח מקיומה. כשנזכר בטופו בסתיו, פתח את הכד, גילה שהטופו מצחין וכהה אך טעים מאין כמותו. הגילוי הקולינרי צבר אוהדים רבים, והאיש זנח את לימודיו לטובת קריירת טופו משגשגת, ששיאה היה בכניסת הסטינקי טופו לתפריט הקיסרי.

ולקינוח: שיפודי פירות מסוכרים

קינוח הפרי המצופה בקרמל הינו חטיף רחוב האהוב במיוחד על ילדי סין ומספק נשנוש כיפי גם לגדולים. מקורו בצפון סין ולהכנתו השתמשו בעבר בפרי של שיח העוזרר. כיום מכינים אותו מפירות שונים ואפילו מעגבניות שרי.

שיהיה לכם מאן מאן צ’ה (בתיאבון)!

רוצים לדעת עוד על סין? לחצו כאן ל-10 דברים מעניינים במיוחד שכדאי לדעת על סין

מעוניינים להצטרף לטיול?
נמצאו שגיאות בטופס

הטופס בשליחה
אנא המתינו לאישור

תודה שפניתם אלינו! 
ניצור איתכם קשר בקרוב

רוצים להצטרף לטיול?
צרו קשר

נמצאו שגיאות בטופס

הטופס בשליחה
אנא המתינו לאישור

תודה שפניתם אלינו! 
ניצור איתכם קשר בקרוב

כדאי לקרוא