צילום: זאביק רילסקי
יפן חוגגת - 7 פסטיבלים יפניים שלא תרצו להחמיץ
ליפנים יש יותר פסטיבלים מאשר ימים בשנה. ומה הפלא? הרי כמעט כל אדם בה שייך לשתי דתות לפחות – שינטו, נצרות או בודהיזם – וטקסים ומסורת עדיין מנהלים את חייהם של רבים. הנה שבעה מהפסטיבלים המוזרים והיפים ביותר במדינה הרחוקה. חלקם רבי משתתפים וכלל ארציים, חלקם מקומיים וקטנים, וכולם כולם מהווים מחזות מדהימים לצפייה.
כשאתם מתכננים טיול ליפן הכולל ביקור בפסטיבל, כדאי שתשימו לב בעת התכנון לתאריכים. רבים מהפסטיבלים מבוססים על גלגל המזלות הסיני או על עניינים אסטרולוגיים ואסטרונומיים אחרים, ואין להם תאריך מדויק. כדאי תמיד לברר מראש בדיוק מתי יתרחש הפסטיבל, אפילו ימים ספורים לפני התאריך המשוער, כדי למנוע מפחי נפש.
Hadaka Matsuri – בלי בגדים
עירום, מלא או חלקי, הוא מרכיב חשוב בלא מעט מהפסטיבלים היפנים. אחד המפורסמים שבהם הוא הדאקה מצורי (מצורי=פסטיבל), שנערך באוקיאמה (Okayama) בחודש פברואר. מקורותיו של הטקס מעט מעורפלים. יש הטוענים כי בימים עברו, בהם השתוללו מגיפות ביפן, היה נבחר אדם אחד כשעיר לעזאזל, מופשט מבגדיו, נרדף על ידי תושבי כפרו, הלבושים באזור חלציים בלבד, עד שהגיע למקדש השינטו ושם טוהר. או אז היה נאלץ לעזוב את הכפר ולקחת אתו את כל המזל הרע והרוחות הרעות שאסף מכל בני הכפר – ולא לשוב עוד. טענה אחרת היא שהמרדף הוא אחרי איש שיסכים להיות ראש המקדש. כך או כך, הפסטיבל באוקיאמה מושך אליו כ-9,000 משתתפים מדי שנה, לבושים בכמעט כלום. הם רצים בקבוצות, צועקים במלוא גרונם Washoi! ומגיעים לקראת חצות אל מקדש השינטו המרכזי, שם נזרקות אליהם מהמקדש שתי פיסות עץ מקודשות. מי שיתפוס אותן יזכה לשנה שלמה של מזל טוב. שווה את המאמץ לא?
Omizutori – פולחן האביב
לא ממש פסטיבל, יותר טקס דתי, אבל יפהפה בכל אופן. בכל שנה בתחילת חודש מרץ נערך הפולחן הבודהיסטי במקדש Todai ji בעיר נארה (Nara). הטקס נועד לטהר את משתתפיו ולהכינם לאביב המתקרב. הוא נמשך 14 ימים, וכולל אינספור טקסים, תפילות ומזמורים. בכל ערב, במרפסת של המקדש העשוי עץ, נערך טקס הדלקת לפידים מרהיב. האמונה אומרת שמי שנפגע מגיץ מגיצי הלפידים (אתם יכולים להיות ברי המזל האלה), יהיה מוגן מכל רע. בסוף ימי הטקס מתחיל באופן רשמי האביב, ואתו פריחת עצי הדובדבן המרשימה.
Yaeake – פריחת הדובדבן
יותר מחודש לפני האומיזוטורי מתחילה פריחת הדובדבן באחד המחוזות הרחוקים של יפן – איי אוקינאווה. בני האיים מתגאים מאוד בכך שהדובדבן בוחר לפרוח לראשונה אצלם, והרבה משוגעים לדבר מגיעים מרחבי המדינה כדי לחגוג את פסטיבל פריחת הדובדבן המקומי. לא מדובר בפסטיבל יוצא דופן במיוחד, אלא שלהיות מהראשונים שחזו בעלי הכותרת הוורדרדים האהובים הוא עניין להתגאות בו, שלא לדבר על לכתוב עליו שיר הייקו אחד לפחות.
הפריחה ממשיכה להתפשט בכל רחבי יפן ומגיעה לשיאה באי המרכזי של יפן, הונשו, בסביבות סוף חודש מרץ. טיול ליפן בפריחת הדובדבן הפך פופולרי מאוד וזוהי העונה המבוקשת ביותר לטיולים. למעוניינים לצפות בפריחה, מומלץ להתכונן זמן רב מראש.
Gion Matsuri – בתים פתוחים
במשך חודש יולי כולו נחגג הגיון מאטסורי בעיר קיוטו. הפסטיבל הזה (גם הוא ראשיתו בניסיון לפייס אלים לאחר השתוללותה של מגיפה) נחשב לאחר היפים והמפורסמים בעיר. שיאו של הפסטיבל הוא ב-17 בחודש, או אז תהלוכה ענקית יוצאת ממקדש Yasaka, ובה רקדנים, צועדים, תחפושות, כרכרות מקושטות ועוד ועוד. בשלושת הימים שקודמים לתהלוכה נסגר מרכז העיר לתנועת כלי רכב והרחובות מתמלאים דוכני מזון מסורתי וחוגגים. בתי סוחרים עתיקים ברובע קימונו בעיר פותחים את שעריהם (במה שנקרא Byōbu Matsuri) לציבור הרחב, ומציעים הזדמנות נדירה להביט בחפצי חן, ירושות משפחתיות ואורח חיים מסורתי שכמעט ועבר מן העולם.
Aoi Matsuri – עלים וסוסים
אחד משלושת הפסטיבלים הגדולים של העיר קיוטו (הקרוי באנגלית Hollyhuck) מתקיים לקראת אמצע מאי במקדשי שימוגמו וקמיגמו שבצפון העיר. לצד הטקסים הנערכים בתוך המקדשים, מתקיימת גם תהלוכה רבת הוד והדר, עם סוסים ומרכבות המקושטים בעלי פרח החוטמית (Aoi ביפנית), שוורים, פרות, 600 צועדים ובראשם השליח הקיסרי והנסיכה, הלבושה קימונו מרהיב שמשקלו כשלושים קילוגרם (דמויות המגולמות על ידי בני העיר). הפסטיבל מחקה את המשלחת ששלח הקיסר קינמיי במאה ה-6 לספירה, כדי לפייס את אלי המקדשים, וכל המשתתפים בפסטיבל לובשים בגדים תקופתיים.
Sagicho Matsuri – אש ביער
היפנים לא מפספסים הזדמנות להבעיר משהו כדי לחגוג. הפסטיבל הזה, באומהצ’ימן (Omahachiman), ידוע ברקדני האש שלו. פסטיבל אחר, מפורסם מאוד, הוא הפסטיבל של הר אסו (Aso), הנערך בחודש מרץ כולו בעיירות ובכפרים שבסביבת הר הגעש. גם כאן יש עשרות טקסים בעשרות מקדשים, אולם האירוע המרכזי מתרחש בשבת השנייה של החודש. סימניה סינית ענקית (באורך 350 מטרים) המסמלת את המילה אש מצוירת על מדרון ההר, ואחר כך מועלית באש, לכל צהלות ההמונים שנשארים לצפות בשריפה עד השעות הקטנות של הלילה.
Takayama Matsuri – הצפון והדרום
העיר טקיאמה מקיימת שני פסטיבלים זהים בשני תאריכים שונים בשנה – באביב (14-15 באפריל) ובסתיו (9-10 באוקטובר). הפסטיבל האביבי נחגג במקדש השינטו הדרומי של העיר ואילו הסתווי – בצפוני. בשני ימי הפסטיבל מוצאת האלוהות הקדושה של המקדש לסיבוב ברחבי העיר העתיקה, בתוך מקדש נייד. את האלוהות מלוות במות ניידות מקושטות, מאמינים, כמרים וחוגגים נוספים. על חלק מהבמות הניידות עומדות karakuri ningyo – בובות מכניות המבצעות ריקודים וקטעי מחזות בשעות קבועות ביום. מאות אלפי יפנים ואחרים מגיעים לעיר בימי הפסטיבל, בייחוד עם זה נופל על סוף שבוע או חג לאומי כלשהו.
Miyajima – האי הקדוש
האי מיאג’ימה ומקדש Itsukushima שלו הם מהאתרים הקדושים ביותר ביפן, והמצולמים ביותר. בעבר זרים לא הורשו לדרוך באי. היום הם רק מתבקשים לשמור על שלושה כללים – לא לכרות עצים, לא ללדת ולא למות בו. אם אתם מרגישים שאתם יכולים להישמע לכללים, כדאי לכם להגיע לכאן בסוף יולי. מקדש נייד (Mikoshi) מועבר על גבי סירה מהמקדש עצמו למשכן זמני על החוף, כשהוא מלווה בסירות דייגים עטורות פנסים, סירות ועליהן נזירים שרים מזמורים ורקדנים, כולם לבושים בבגדים מתקופת היאן. אווירת הקדושה המלווה את הטקס היא מהחזקות והמרגשות שתוכלו לחוות.
Obon – לרקוד עם המתים
ואי אפשר לסגור את הרשימה להתייחס גם לפולחן המוות. האובון, חג המתים היפני, הוא אחד הפסטיבלים החשובים ביותר, שנשמרים ומקוימים על ידי, ובכן, כולם. היפנים מאמינים כי בימי האובון רוחות אבותיהם באות לבקר בבתי המשפחה. כיוון שכך, זהו חג שבו יפנים רבים שבים הביתה לביקור, גם אם הם גרים במרחק. לפני כניסת הלוח הנוצרי לחיים ביפן היה נחגג החג ביום ה-15 של החודש השביעי בלוח השנה הירחי. היום הוא נחגג לקראת ה-15 באוגוסט, או ה-15 ביולי בטוקיו. בכל בתי האב מדליקים פנסים מיוחדים, כדי שרוחות המתים יוכלו למצוא את דרכן הביתה. מנחות מזון מונחות ליד מזבחים בודהיסטים, והקטורת המיוחדת ממלאת את הרחובות בניחוח ייחודי. ביום האחרון הן נשלחות בחזרה על גבי סירות קטנות שעליהן פנסים – אותן שולחים היפנים על גבי נחלים, פלגים או בים. בכל שכונה ורובע מתקיימים ריקודים מסורתיים (Bon Odori) בפארקים ובגינות. גם אתם יכולים להצטרף למעגלי הרוקדים. פשוט היכנסו למעגל וחקו את תנועות הסובבים.
מתכננים טיול ליפן? לחצו כאן למידע שימושי למטייל ביפן
החברה הגיאוגרפית מציעה טיולים מאורגנים ליפן, במגוון מסלולים שונים ובעונות שונות של השנה. לפרטים נוספים התקשרו 03-5639000 או מלאו את הטופס ואנו נחזור אליכם בהקדם.
מובטחת
מובטחת
מובטחת
יפנית על קצה המקלות
היפנית נמצאת במקום ה-9 בעשיריית השפות המדוברות בעולם, ו-128 מיליון איש דוברים אותה כשפת אם. אבל מה אנחנו יודעים על השפה היפנית? הכנו רשימת עובדות מרתקות על יפנית שכדאי לכם לדעת.
סיפורו של הר פוג'י – ההר הגבוה ביפן
הר פוג’י הוא לא רק ההר הגבוה ביותר ביפן, אלא אייקון של ממש בתרבות היפנית. לפני שתטפסו עליו או תצפו בו מאחת התצפיות – אתם מוזמנים להכיר את סיפורו המרתק בכתבה הבאה.
פסטיבל פריחת הדובדבן
פסטיבל פריחת הדובדבן נפתח ביפן עם בוא האביב, כשהפריחה הוורודה-לבנה מופיעה במלוא תפארתה. בתקופה זו כל יפן על תושביה ותייריה חוגגת מתחת לעצי הסאקורה הפורחים. מה מקור ההערצה של היפנים לפריחת הדובדבן ואיך היא משתקפת בראי ההיסטוריה? איך ואיפה חוגגים את הפסטיבל ביפן? היכנסו לכתבה.
הפתעה יפנית ושמה קיוטו
בתוך יפן הגדולה, בין הערים הומות האדם ולצד הבשורות הטכנולוגיות שהמדינה הזו מייצרת, נמצאת הפתעה ושמה קיוטו – עיר מיוחדת במינה. מה מאפיין אותה? מה מייחד אותה ולמה כדאי להקדיש לה כמה ימים של טיול? היכנסו לכתבה.
דת ביפן - יש חיה כזו?
יפן היא ארץ מיוחדת, והגישה כלפי דת ביפן מיוחדת לא פחות. מהן הדתות המרכזיות במדינה? איך ניתן להבחין בין מקדשי שינטו למקדשים בודהיסטים, וכיצד החילוניות והסינקרטיזם משולבים בחיי היום יום של היפנים? על כל אלה בכתבה שלפניכם.
אוכל ביפן - היסטוריה, תרבות וגיאוגרפיה בצלחת
מה מיוחד באוכל היפני? כיצד הוא מושפע מהגיאוגרפיה של יפן ואיך התפתח לאורך שנים של תמורות היסטוריות? מה מאפיין את תרבות האוכל היפנית? על שאלות אלו ואחרות נענה בכתבה שלפניכם, הכינו את בלוטות הטעם.
יפן והמערב
טיול ביפן מזמן מפגש מרתק לא רק עם נופים ואתרים אלא גם עם היסטוריה ותרבות, שהשלכותיהן משתקפות בבני העם היפני, ביחסם כלפי אנשי המערב בכלל והתיירים בפרט. איך הדבר בא לידי ביטוי?? בכתבה הבאה ננסה לענות על “החידה” התרבותית הזאת.
אתרים נבחרים ביפן
איפה כדאי לבקר ביפן? לפניכם מידע על האתרים המעניינים ביותר יפן, מטוקיו, עיר הבירה המרתקת, המשלבת מסורת וקידמה, ועד אל הרי האלפים היפניים, החוצים את האי הונשו, האי המרכזי בארכיפלג היפני.
מידע שימושי למטייל ביפן
מידע שימושי למטייל ביפן אודות מזג האוויר, אשרת כניסה, חשמל, מטבע ועוד.
עשרה דברים מעניינים שכדאי לדעת על יפן
ליפן היבטים שונים ומגוונים – האנשים, ההיסטוריה, התרבות המיוחדת, המבנה הגיאוגרפי ואוצרות הטבע הופכים אותה ליעד מרתק ומיוחד במינו. אספנו עבורכם עשרה דברים מעניינים שכדאי לדעת על יפן.